Mijn Blog. - VanDrielSport.

VanDrielSports

Ga naar de inhoud

Amateurvoetbal bekijkt looptrainer met argwaan, terugblik interview 2002.

VanDrielSport.
Gepubliceerd door in Sport. · 6 februari 2019
Tags: Looptraining.
Amateurvoetbal bekijkt looptrainer met argwaan
                                                         'Bij een vierdeklasser is het onzin'
Door Loman Leermans.
Leidsch Dagblad 2 november 2002.

Leiden - De looptrainer. Bij profclubs al jaren een bekend fenomeen dat nu ook bij amateurverenigingen steeds vaker opduikt. Is de inzet van een looptrainer een welkome aanvulling op de oefenstof of gaat het om een uit de atletiekwereld overgewaaide modegril? De meningen zijn sterk verdeeld.

Looptrainer Henk van Driel uit Leiderdorp heeft er een hele studie van gemaakt. ,,Looptrainers hebben meer kennis van periodisering en spierbelasting. Dat komt omdat de atletiek nu eenmaal voorloopt op het punt van inspanningsfysiologie. Maar atletiek is recht vooruit lopen terwijl hockey en voetbal meer om wenden, keren en aanzetten gaat. Steeds meer looptrainers zijn zich daarop gaan toeleggen. Toch verbaast het Van Driel dat er - een paar verenigingen daargelaten - weinig voetbalclubs zijn die over een looptrainer beschikken

Zelfs bij de voetbalcursus Oefenmeester I is looptraining een ondergeschoven kindje. Voetballers hebben een broertje dood aan lopen, maar je kan het ook voor hen echt leuk maken. Ie mag de bal niet uit het oog verliezen. Ik wil echt geen duuratleten van ze maken." Van Driel traint bij de hockeyclubs Alecto en Roomburg, naar volle tevredenheid van de betrokkenen. De hockeysport staat volgens de Leiderdorper meer open voor vernieuwingen dan het conservatieve voetbal. Voetbalcoach Ruud de Groot, docent op de trainerscursus, is wel overtuigd van de toegevoegde waarde van looptrainers. ,Al vijftien jaar geleden bij UVS zijn we daarmee begonnen en later bij VVSB hadden we aan Willem van Gerven een hele goede. Ik heb er goede ervaringen mee." De Groot ziet ook nadelen. ,,Bij een amateurclub zie ie de spelers maar twee à drie keer in de week. Dan kan je niet een hele training aan loopoefeningen opofferen." Als ik momenteel bij Lugdunum sommige jongens over het veld zie lopen, dan weet ik zeker dat het een verbetering zou zijn. Ie kan er een metertje extra op de tegenstander door pakken. Dat we bij Lugdunum geen looptrainer hebben, is omdat geld en tijd ontbreken.

Ben Christen, een fervent voorstander van specifieke looptrainingen bij voetbalclubs, niet het probleem te zijn. ,"Al is het maar twee keer een kwartier per week dan garandeer ik al resultaat in zes tot acht weken, keihard. Ga maar vragen bij Foreholte en 'sGravenzandse SV waar ik nu actief ben. En het geld kan ook geen excuus zijn. Als ik hoor wat hoofdtrainers bij voetbalclubs verdienen dan zijn wij pure hobbyisten." Christen nam onlangs de w Katwijk onder de loep. Niet toevallig, want trainer Alfons Groenendijk staat bekend als een fanatiek hardloper die in zijn tijd als prof bij FC Utrecht met de bekende looptrainer Rob Druppers werkte. Christen was teleurgesteld., Groenendijk zal zich wel in de materie hebben verdiept, maar er zit geen filosofie achter. Als je de warming-up zag, zonde van de tijd, terwijl een warming-up juist zo belangrijk is." Groenendijk reageert een tikkeltje geïrriteerd op de uitlatingen van Christen. ,,Laat die man zich eerst eens keurig voorstellen. Ik zit bij een amateurclub en ik heb maar drie avonden per week waarop ik me met belangrijker zaken bezighoud. Ik zal niet ontkennen dat er best wat winst te boeken valt door looptraining en zijn visie zal best primazijn. Maar als we aan loopscholing gaan doen dan komt binnen twee maanden nog maar de halve selectie opdagen. Daar schiet ik niets mee op. Veel trainers reageren volgens Van Driel net als Groenendijk. ,,Een trainer moet er écht voor open staan anders wórdt het ook niets." Als de fitste trainer uit de hoofdklasse, die in het betaalde voetbal looponderwijs heeft genoten, er al weinig heil in ziet, dan is er weinig hoop voor de lagere klassen. Christen en Van Driel hebben nog een hele missie voor de boeg, getuige ook de mening van Cees van Tongeren. De trainer van FC Rijnland was een paar jaar geleden de beste, maar zeker niet de snelste amateurvoetballer van Leiden. ,,Ik heb bij Lugdunum noch bij RKAW ooit met een Iooptrainer te maken gehad en ik denk niet dat het een meerwaarde heeft. Misschien dat de techniek van het lopen kan worden verbeterd, maar conditioneel heeft het weinig effect als je zo beperkt in je tijd zit. Bij een vierdeklasser is het echt onzin.
VanDrielSports Jaap ter Haarsingel 34 2353 LV Leiderdorp 06-38305923
VanDrielSports - NL50 INGB 0008 3144 45 t.n.v. Van Driel Sports-KvK 28108308-BTW 0760.57.951B01
VanDrielSports - NL50 INGB 0008 3144 45 t.n.v. VanDrielSports-KvK 28108308-BTW NL001266108B79
Terug naar de inhoud