Mijn Blog. - VanDrielSport.

VanDrielSports

Ga naar de inhoud

Een weekend met een gouden randje

VanDrielSport.
Gepubliceerd door in Sport. · 16 september 2019
Tags: AirborneWandeling
Stilstaan bij wat vrijheid betekent heb ik van huis meegekregen. Mijn vader was tijdens de oorlog aangesloten bij de Binnenlandse Strijdkrachten. Hij vertelde er nauwelijks iets over. Wel dat hij met zijn broer tijdens een razzia was opgepakt om te werk worden gesteld in Duitsland. Met zijn broer zijn ze onderweg van de trein gesprongen en wisten aan de Duitse bezetter te ontkomen.

Ik denk dat het zijn drijfveer is geweest om met zijn vereniging Sparta uit Leiderdorp waar aan hij jaren lang verbonden was als penningmeester, voorzitter en gymleraar, mee te doen met de Airborne wandeling. Ik koester daar mooie herinneringen aan. Met de NZH bus  naar Arnhem waar we op een rondvaartboot stapten naar speeltuin de Westerbouwing waar we een uurtje werden losgelaten. Omkleden in de bus voor deelname aan de Airborne wandeling. Dat ging bijzonder gedisciplineerd, in het gelid en ik hoor juffrouw van Ommen nog roepen " links twee, drie vier". Bij Hartenstein werd het Sparta vaandel gestreken als eerbetoon aan de veteranen.

Ik koesterde altijd nog een wens om de sfeer mee te maken. 75 jaar vrijheid is de trigger om mijn wens in vervulling te laten gaan. Mijn loopmaatje Ruud wist ik mee te krijgen waarvoor dank. Het was handig om de trein naar Oosterbeek te pakken, het station lag 10 minuten vanaf de startlocatie. Aangekomen op het gezellige feestterrein was het een drukte van belang. De stempelkaart werd met een pennenstreek getekend en in een stevig tempo was de drukte snel ontlopen.We passeren Hartenstein, het voormalige hoofdkwartier van de Britse troepen. Nu is er het Airborne museum in onder gebracht. Voor Hartenstein nemen veteranen plaats op een tribune. Herdenken, stilstaan en aanschouwen van passerende militairen, en vele georganiseerde muziek en wandelgroepen die de veteranen eer betonen.

Langs de kant van de weg veel tentoonstellingen. Bij het Royal Canadian Legion koop ik een armbandje met opdruk " 75 jaar bevrijding" Van een dame krijgen we een roos opgesteld.


Langs fraaie wegen, door bos en over de heide waar hard is gevochten passeren we de plaatsjes Wolfheze (landing op de hei), Renkum, Heelsum, Doorwerth en Heveadorp (bekend van de rubberlaarzen).

Bij Heveadorp begint mijn hart sneller te kloppen als ik een bord ontwaar met de tekst " Westerbouwing". Hier streek ik 50 jaar geleden neer met Sparta. De speeltuin hand een uitkijktoren en kettingbrug. Door concurrentie is de speeltuin in 1990 gesloten en is nu restaurant.


Een bijzonder aangrijpend verhaal, de zoon liep met het as van zijn vader die op 23 jarige leeftijd omkwam in Arnhem en tot vorig jaar betrokken was bij de Airborne wandeling. (hier de link van omroep Gelderland die een indrukwekkend verslag maakte.


De laatste 5 km waren helaas is de regen. Dat maakte de belevenis er niet minder om. En met trots kon ik de 6e keer opspelden. Met de herinnering aan mijn vader die de Airborne wandeling 20 jaar meedeed.Hierbij nog een link van gemaakte foto's.
                                                                                             


VanDrielSports Jaap ter Haarsingel 34 2353 LV Leiderdorp 06-38305923
VanDrielSports - NL50 INGB 0008 3144 45 t.n.v. Van Driel Sports-KvK 28108308-BTW 0760.57.951B01
VanDrielSports - NL50 INGB 0008 3144 45 t.n.v. VanDrielSports-KvK 28108308-BTW NL001266108B79
Terug naar de inhoud