Mijn Blog. - VanDrielSport.

VanDrielSports

Ga naar de inhoud

Hart, Boezem en Hitte.

VanDrielSport.
Gepubliceerd door in Sport. · 10 maart 2019
Tags: Kenjegrenzen.
Graag deel ik mijn ervaringen over inspanning, ontspanning, hardlopen en soms fysiek ongemak. Ik ervaarde ruim twee pittige confronterende weken en het begon bij de Afhaalchinees, Indrapoera wel bekend bij Leiderdorpers. Wachtende op de loempia, in het nauwe gangetje, schoof Hans naast mij. En het praatje begon "nog steeds actief aan het (race) fietsen? En Hans vertelde mij dat hij deel uit maakt van de Swift speedtourgroep. Mij niet vreemd omdat ik ruim 10 jaar als "toerder" meefietste. De mannen, draaien een hoog intensief tempo, zo rond de 37 km/u. Een rondje Haarlemmermeer, pak weg 90 km wordt in 2 1/2 uur afgerafeld. In de groep niet al te jonge haantjes, niet voor elkaar onder willen doen. Hans vertelde mij dat er fietsers zijn die bloedverdunners gebruiken vanwege boezemfibrillatie. Het hart getraind door de intensiteit met als gevolg een verdikte hartspier.

Ik citeer: Polman, Gesink, De Loor, Rotteveel en eerder zwemmer Joeri Verlinden, voetballer Evander Sno, en onlangs FC Twente-spits Jari Oosterwijk. Allemaal topsporters die te maken kregen met hartritmestoornissen. En die lijken voor een deel gerelateerd aan de verandering in de omvang van de hartspier, een proces dat plaatsheeft bij (duur)sporters in training. De hartspier groeit bij toenemende inspanning en wordt weer kleiner als die inspanning afneemt. Die aanpassingen kunnen ritmestoornissen veroorzaken, maar er is nog niet al te veel over bekend. Panhuyzen (cardioloog): „We weten dat doorsnee duursporters last kunnen krijgen van boezemfibrillatie vanaf hun 45ste. Bij niet-sporters is dat gemiddeld pas twintig jaar later.”

Ongeveer 3 jaar geleden onderging ik een zogenaamd calciumonderzoek. (lees hier). De calciumscore is een onderzoek naar het calciumgehalte in de kransslagaders met een CT-scan. De uitkomst was voor mij verontrustend omdat ik volgens de cardioloog een score haalde boven mijn leeftijdsgenoten. Vervolgens kreeg ik een cholesterolverlager en bloedverdunner. De statine in de cholesterolverlager veroorzaakte spier en peesklachten. Omdat de verhouding HDL (goede cholesterol)  met LDL (slechte cholesterol) goed scoorde ben ik subiet gestopt en de klachten waren weg. Nog aangetekend dat de waarde van het LDL nauwelijks afweek van de norm.
Nog interessanter is het onderzoek van het Radboudumc. Wat blijkt uit het onderzoek, hardlopers en wielrenners scoren een hogere vaatwandverkalking. Het onderzoek wordt vervolgd.
 
En dat triggerde mij, niet al te jong, gedreven, wielrennen, hardlopen, wandelen en ach, soms voel je wel eens wat. Maar het duiveltje bleef op mijn schouder zitten en in overleg met de huisarts besloot ik een bezoek aan de cardioloog. Rust ECG en inspanning ECG prima, conditie ver boven de leeftijdsnorm. Ik ben blij met de positieve uitslag! En beste lezer, ik adviseer een jaarlijks sportkeuring.

En of de duvel er meespeelde, ik kreeg een flinke griep, voorhoofdsholteontsteking, urinewegontsteking met als resultaat een
14 daagse antibioticakuur. Pas op de plaats, maart geen loopjes! Rillend van de koorts, de link is cynisch, volgde ik een documentaire van Zembla. ZEMBLA is het actuele documentaireprogramma van BNNVARA. De  documentaire-reeks brengt onafhankelijke onderzoeksjournalistiek in  actuele documentaires, met spraak- en nieuwsmakende onderwerpen.

En dit keer was het onderwerp "onnodig doden door hitteberoerte bij hardloopevenementen". De kritiek ging met name over de kennis van hulpverleners. Bij een Rotterdam marathon overleed een getrainde loopster ten gevolge van een hitteberoerte. De lichaamstemperatuur was boven de 40 graden. Wat men deed is de loopster in folie verpakken, wat de warmteafgifte blokkeerde.

         Symptomen hitteberoerte.                                              Wat te doen bij hitteberoerte.

Gebruik reddingsdeken.
   
 • Het gezicht vrijlaten.
 • Bescherming tegen kou: zilveren  kant naar binnen, de aluminium laag kaatst circa 80 procent van de      lichaamswarmte terug waardoor onderkoeling en bevriezing wordt voorkomen.
 • Bescherming tegen hitte: zilveren kant naar buiten, zonnestralen worden teruggekaatst en      houden het lichaam koel.

Zorgelijke ontwikkelingen, klimaatverandering.

We kunnen er niet omheen, temperaturen stijgen. Veelvuldig worden (hardloop) evenementen geconfronteerd met extreem warm of koud weer. Dapper dat de organisatie van de CPC de loop cancelde in verband met de combinatie van koude, storm en regen. Onderkoeling was niet ondenkbaar.

Warmte in combinatie met een hoge luchtvochtigheid kan levensbedreigend zijn. Daar waar de loper centraal staat was, is een slogan van een organisatie. Kwantiteit of kwaliteit. Hoe meer onderdelen op een dag, hoe groter de commerciële belangen.  Waarom niet inspelen op beheersbare kwaliteit, denk aan 1 onderdeel, en de moed om vroeg te starten zo rond 9 uur. En niet een 10 km ingeperst s' middags om 14:30, dat vraagt om problemen.

Kernpunten:
  • Temperatuur hoger dan gewend:
    • hoe langer je onderweg bent, hoe meer kans op uitdroging, hitteberoerte.
    • drink voldoende, neem de tijd.
    • ga niet uit van een beoogde tijd, stel bij.
    • koel onderweg, sponzen, tuinslangen.
    • kies voor veiligheid, durf te cancelen.
  •     Onderga jaarlijks een sporkeuring waaronder een rust ECG en inspanning ECG.


 

VanDrielSports Jaap ter Haarsingel 34 2353 LV Leiderdorp 06-38305923
VanDrielSports - NL50 INGB 0008 3144 45 t.n.v. Van Driel Sports-KvK 28108308-BTW 0760.57.951B01
VanDrielSports - NL50 INGB 0008 3144 45 t.n.v. VanDrielSports-KvK 28108308-BTW NL001266108B79
Terug naar de inhoud