Hardloopschoenen. - VanDrielSport.

VanDrielSports

Ga naar de inhoud

Hardloopschoenen.

Over hardlopen.
Een loopster uit mijn hardloopgroep is geconfronteerd met pijnklachten aan heup en knie. Uit het gesprek kwam naar voren dat de loopster op nieuwe hardloopschoenen was overgegaan. De verkoper had minimalistische hardloopschoenen geadviseerd omdat je beter en sneller zou gaan hardlopen. In principe waar, maar het is goed om alles op een rijtje te zetten.

Wat zijn minimalistische hardloopschoenen. (argumenten van voorstanders).
Minimalistische schoenen hebben tussenzolen met een geringer hoogteverschil van hak naar voorvoet, maar bieden wel voldoende demping om zeer comfortabel te trainen. De voet kan zoveel mogelijk vrij bewegen en kan natuurlijker afwikkelen. Hierdoor worden spieren in voet en onderbeen sterker, en dat werkt blessurepreventief. Het geringe hoogteverschil tussen hiel en voorvoet maakt een latere hiel- of midvoetlanding mogelijk. Dit geeft minder impact en belasting dan bij hiellanding. Tevens kun je je pas verkorten en je frequentie verhogen, wat voor velen een stimulerende loopsensatie is. Deze nieuwe manier van lopen vereist enige aanpassing van je lichaam. Het is daarom belangrijk je doelen en je trainingsvorm hierop af te stemmen. De achterliggende gedachte over minimalistische hardloopschoenen is gebaseerd op naturel running. Op natuurlijke wijze hardlopen, wat is dat eigenlijk? Natural Runners grijpen graag terug op onderstaand model. De evolutie  van Homo Sapiens zonder (hard) loopschoenen. Jagen op blote voeten, sneller dan de antilope.
Als je op blote voeten loopt of op minimalistische schoenen is het effect van spieraansturing maximaal. Vergelijk het met je hand die je terugtrekt van een heet voorwerp om niet te verbranden. De reactie is reflexmatig. Door een optimale spieraansturing (propriocepsis) ga je beter, sneller hardlopen. Het accent van de landing ligt onder het lichaamszwaartepunt en de de voetafwikkeling grijpt aan onder de midvoet met als gevolg een optimale pasfrequentie. Schoenen evolueren mee, zonder hakverhoging, naar hakverhoging, spieren, bindweefsel en pezen passen zich aan en worden korter.
Hardloopschoenen evolueren mee, van hoge demping, hoge hak, tot geen demping, zonder hak en nu de tendens, weer terug naar minimalistisch, soms zelf zonder hak. Verkorte spieren, bindweefsel en pezen zullen zich weer aan moeten passen met grote kans op blessures.

Spieren en pezen verkorten door de hakverhoging.
Wat betekent heel drop?
Heel drop is een afkorting voor Heel to toe drop. Het is het verschil in hoogte van de zool tussen de voorvoet en de hiel. Een heel drop van 9 mm betekent dat de hiel van je voet 9 mm hoger staat dan je voorvoet. Bij Zero drop schoenen is er dus geen verschil tussen hiel en voorvoet, net als wanneer je op blote voeten loopt. Traditionele hardloopschoenen hebben doorgaans een heel drop van 12mm of meer. Heel drop wordt ook wel (heel to toe) offset,differential of simpelweg drop genoemd.
Staat zo leuk, hardloopschoentjes.

Niet doen!
Het voetje is nu al opgesloten en bewegingen worden ernstig beperkt!
Doen:
Zoveel mogelijk op blote voetjes laten lopen! Kan op latere leeftijd barefoot runnen!
Ervaring van een " oude" hardloper, Henk van Driel himself.

Ik kampte regelmatig met achillespees en kuitproblemen. Ik werkte menig fyiotherapeut af en maakte kennis met behandelteachnieken als shockwave en dryneedling. Totdat ik op het spoor werd gezet van de Hoka One One. Een hardloopschoen met een dikke zool met betrekkelijk lage hak. Ik loop nu ruim een jaar op de Hoka One One zonder klachten. Ik denk dat vooral de oudere lopers, waar letterlijk de rek een beetje uit is hun voordeel kunnen opdoen met een dempende hardloopschoen. Immers, de wetten van de zwaartekracht blijven gelden, in de landingsfase komer er krachten vrij van 2 tot 3 keer het lichaamsgewicht.
Trail hardloopschoenen.
Veel trailschoenen hebben nauwelijks een hakverhoging. Ga je over op trailschoenen dan is voorzichtigheid geboden. Langzaam wennen, minuutje voor minuutje.
Asics.
Volgens deskundigen is de Ascis Fuji Trabuco 2 een stabiele schoen en heeft een standaard heel drop van 12 mm. Deze wijkt niet veel af van de traditionele hardloopschoen. De  Asics Gel trail Lahar heeft een heel drop van 10 mm.
Conclusie / tips:
  • Minimalistische hardloopschoenen  verhogen de loopefficiency
  • De kans op blessures aan  achillespezen is groot omdat deze sterk worden opgerekt.
  • Ga je over op minimalistische hardloopschoenen, let dan goed op de heel drop.      
  • Wen langzaam aan de belastbaarheid door te kiezen voor een rustige opbouw:

  • Begin met wandelen.
  • Start met hardloper als een beginner:
  • Minuutje hardlopen, minuutje wandelen.
  • Sportmassage detoniseerd (neemt spierspanning weg)   Onderhoudend licht statisch rekken.
Bronnen:

Presentatie Ian Adams Natural Running, Papendal.


VanDrielSports Jaap ter Haarsingel 34 2353 LV Leiderdorp 06-38305923
VanDrielSports - NL50 INGB 0008 3144 45 t.n.v. Van Driel Sports-KvK 28108308-BTW 0760.57.951B01
Het leven is als fietsen, om in balans te blijven moet je in beweging blijven (Einstein)
Terug naar de inhoud