Corona van invloed op hartconditie? - VanDrielSport.

VanDrielSports

Ga naar de inhoud

Corona van invloed op hartconditie?

Wellness. > Blessurepreventie.
Is een corona besmetting van invloed op de gezondheid van je hart?

Ik mag graag een rondje op de racefiets rijden, kop in de wind, ontspannen en genieten van de buitenlucht en niet allerminst, onderhouden van de conditie. Ik mag graag het wielrennen volgen op de TV. Deze week kijk ik met regelmaat naar de ronde van Catalonië.En dan krijg ik mee: Sonny Colbrelli, deelnemer in Catalonië, zakt na een enerverende eindsprint in elkaar, hartstilstand, reanimeren, AED, hij overleeft het.

Van Patrick Lefèvre: ploegleider, manager:

“Met de rest van het peloton heb ik niet zoveel contact”, antwoordt Lefèvre op onze vraag of de hartstilstand van Sonny Colbrelli nazindert bij renners en teams. “Maar ik ben wel bang voor mijn team en mijn renners”, windt hij er geen doekjes om. “Omdat ik weet wat de gevolgen kunnen zijn van covid.”

Colbrelli miste Milaan-Sanremo door bronchitis, maar raakte naar verluidt in januari ook besmet met het coronavirus. Het maant aan tot extreme voorzichtigheid, zegt de teambaas van Quick-Step-Alpha Vinyl. “Let wel, ik spreek me niet uit over het geval Colbrelli, misschien heeft het er zelfs niets mee te maken. Maar als er bij ons nu iemand ziek wordt, nemen we geen risico. Eerst op non-actief en voor de renner in kwestie hervat, moet hij hartonderzoeken ondergaan.” “Als je in mijn tijd koorts of griep had, nam je een paar aspirines en koerste je gewoon voort”, zegt Lefevere. “Zo ging dat. Maar door de jaren heen leerde ik in Italië, eerst bij GB-MG, later bij Mapei, om geen zieke renners te laten koersen. Dat wilden ze daar niet, zeker niet met koorts. Maar met covid gaan we nu nog een stap verder. Niemand had gedacht dat dat virus zo’n impact zou hebben op ons organisme.”

Langer uitzieken dan normaal
“Bij de een zet het zich op de longen, bij de ander op het hart, zoals bij Tim Declercq. Hij heeft overigens geluk gehad, met een ontsteking op het hartzakje. Voor hetzelfde geld was het fin de carrière. Sommigen, zoals Yves Lampaert, Julian Alaphilippe en Mattia Cattaneo, merk je dat ze veel langer moeten uitzieken dan normaal. Andere voelen er dan weer niets van. Nog bij anderen gaat het in golven. De ene dag zijn ze beter, de volgende liggen ze weer in bed.” “Daarom werken we nu toch anders dan vroeger”, zegt Lefèvre. “Na het uitzieken, moeten onze renners naar de cardioloog voor de nodige testen. De situatie maant aan tot extreme voorzichtigheid. Kijk naar de maatschappij. Waarom zou het in de sport anders zijn? Er zijn jonge renners die sterven in hun slaap, voetballer stuiken neer op het veld. Er staat ook geen leeftijd op. Daarom pleit ik ook voor nog meer hartscreening bij jonge renners.” Lefèvre werkt al meer dan tien jaar samen met de befaamde cardioloog Pedro Brugada. “Wij waren inderdaad een van de eersten die Brugada drie dagen per jaar meeneemt met de ploeg om hartritmestoornissen op te sporen. Dat kost me wat centen, maar geen mensenleven is het waard om niet in te investeren. We hebben er intussen ook een paar ontdekt, zoals Gianni Meersman destijds en Zdeněk Štybar. Brugada pleit overigens voor nog meer screenings bij jonge sporters en ik volg hem daarin helemaal.”

Mijn ervaring voor, tijdens en na besmetting.

Mijn inspanningshartslag een week voor de coronabesmetting was vele malen hoger dan normaal. Ik fiets normaal op een gemiddelde hartslag van 125. Ik zag nu pieken naar een HF van 150. Mijn rusthartslag is normaal net onder de HF 50 en tijdens de besmetting zo rond de HF 65. Ook mijn herstel verliep veel trager dan normaal. Waarschuwing: ben je besmet geweest, controleer dan je rusthartslag wijkt deze ±  5 slagen af dan wringt er iets. Ook je herstelhartslag is een belangrijke parameter.

Het berekenen van je herstel hartslag direct na afloop van een training is een prima methode voor het bepalen van je conditie. Wanneer je hartslag na een hersteltijd van één minuut tussen de 30-40 slagen is teruggelopen heb je een goede conditie.Wanneer je niet in bezit bent van een Hartslagmeter kan je prima je hartslag meten aan je pols of hals. Tel 10 (of 15) seconden het aantal slagen en vermenigvuldig de uitkomst met 6 (of 4). Voorbeeld: het aantal slagen is 22 na 10 seconden. 6 x 22 is 132 hartslagen per minuut (hpm).


Na langere inspanningen
Na een goede warming-up loop je 15 minuten in een vlot tempo (60 - 80 procent van je maximale hartslag). Tel het aantal slagen direct na afloop. Doe hetzelfde na 1 minuut. Het verschil is je herstel hartslag.




                                              


Na korte maximale inspanningen
Na een goede warming-up loop je 20 - 30 seconden maximaal. Tel het aantal slagen direct na afloop. Doe hetzelfde na 1 minuut. Het verschil is je herstel hartslag.



Tenslotte
De daling na de eerste minuut zegt veel over je conditie. De waarde na 2 minuten en verder vertelt ook het nodige maar heeft minder betekenis. De eerste minuut daalt je hartslag het snelst, daarna daalt deze geleidelijker langzamer. Bekijk regelmatig je hartslag één minuut na afloop van een training. Hoe beter de conditie, hoe sneller de hartslag daalt. Ook je Rusthartslag zegt veel over je conditie. Wanneer deze lager wordt gaat je conditie vooruit.


Het leven is als fietsen, om in balans te blijven moet je in beweging blijven. (Einstein)
Terug naar de inhoud